Saturday, August 18, 2018

LET Reviewer - General Education (SCIENCE - Earth Science 1)






Taking the Board Licensure Examination for Professional Teachers (BLEPT), formerly known as Licensure Examination for Teachers (LET)? Try our online reviewer to enhance your knowledge on Professional Education below.


You may also download its PDF version or follow us on Facebook for more sample quiz.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



LET REVIEWER – GENERAL EDUCATION
SCIENCE (Earth Science 1)


Direction: Select the letter of the best answer.


1. According to this theory, the universe was created (between 10 and 20 billion years ago) from a cosmic explosion that threw matter in all directions.
a. Eternal Inflation
b. Steady State Theory
c. General Theory of Relativity
d. The Big Bang Theory


Answer: d. The Big Bang Theory



2. _______ is the science that is devoted to the study of the earth’s place in the universe, it’s structure and the processes that occur that contribute to its change.
a. Physics
b. Biological Science
c. Earth Science
d. General Science


Answer: c. Earth Science



3. Which of the following is a direct result of the tilt of the Earth’s axis?
a. uneven periods of day and night
c. the occurrences of solstice
d. all of the above


Answer:  b. differences of the seasons between the hemispheres



a. a liquid inner core and a solid outer core
b. a solid core and a liquid mantle
d. has a solid crust and a liquid mantle


Answer:  c. a liquid outer core and a solid inner core




5. The continental drift theory can be explained as ________.
a. the movement of the Earth’s tectonic plates
b. the gradual widening of the oceans
c. the movement of the large land masses on the crust
d. the gradual shrinking of continents


Answer:  c. the movement of the large land masses on the crust



6. When an earthquake occurs, the actual point where an earthquake originates is called the _______.
a. epicenter
b. focus
c. fault line
d. fissure


Answer: a. epicenter



a. mud spring
b. hot spring
c. geyser
d. vent


Answer: c. geyser



a. Weathering
b. Erosion
c. Sedimentation
d. Decantation


Answer: b. Erosion




a. Flowing Water
b. Transport of animals
c. Changing Air Temperature
d. Movement of wind


Answer: d. Movement of wind



a. Metamorphism
b. Cementation
c. Sedimentation
d. Liquefaction


Answer: a. Metamorphism



11. Mike was asked to identify the rock samples by the way they split into definite pieces. He does by identifying the samples’ _______. 
a. Hardness
b. Streak
c. Cleavage
d.  Specific gravity



Answer: c. Cleavage



a. a gem stone
b. siliceous
c. metallic
d. non-metallic


Answer: c. metallic



13. The energy one can harness from underground hot springs through power plants is known as _______.
a. OTEC
b. Geothermal energy
c. Tidal Power
d. Wind energy


Answer: b. Geothermal energy



14. All of the statements below about water are TRUE except _______.
b. it can exist in three phases
c. it exhibits surface tension
d. it expands when frozen


Answer: a. it can rise faster in thick tubes than in thin tubes



15. Sandy travels a lot and claimed to have sailed on all oceans, which of the following should he NOT include?
a. Baltic
b. Artic
c. Pacific
d. Indian


Answer: a. Baltic



16. Rocks formed by the cooling of lava are classified as_______.
a. Igneous
b. Metamorphic
c. Sedimentary
d. Porous


Answer: a. Igneous



17. All of the following occur in the Troposphere except _______.
a. storms
b. tornadoes
c. cloud formations
d. aurora


Answer: d. aurora



18.  Which of the following are not true?
I.    Land breezes occur in the daytime
II.  Sea breezes occur when the land is warmer than the body of water
III. Breezes are caused by convection in the atmosphere
IV.  Mountain breezes occur in the evening       

a. I and IV
b. I and II
c. II and III
d. III and IV


Answer: b. I and II



a. amount of water vapor in the atmosphere
b. covalent bond
c. amount of people living in that area
d. amount of sunlight that area receives


Answer: a. amount of water vapor in the atmosphere



20. Given Nitrogen (N), Oxygen (O) and Carbon Dioxide (CO2), which item below shows the correct order in terms of increasing abundance in the atmosphere?      
a. N, O, CO2
b. O, CO2, N
c. CO2, O, N
d. O, N, CO2

Answer:  a. N, O, CO2




21. Factors that work together to cause changes in atmospheric conditions include air pressure, temperature, wind direction and
a. amount of precipitation
b. cloud cover
c. relative humidity
d. all of the above


Answer: d. all of the above



22.  The primary cause for the continuous cycling of water in the earth is the _______.
a. wind
b. soil
c. sun
d. Earth’s rotation


Answer: c. sun



23. Which statement describes both weather and climate?
a. The ceremony was called off because of the storm.
b. I went to the rainforest.
c. The skies are overcast today.
d. It is warm and sunny at our province.


Answer:  d. It is warm and sunny at our province.



24. From November to February, the dominant monsoon in our country is the _______.
a. Northwest
b. Southwest
c. Northeast
d. Southeast


Answer: c. Northeast



I.   Mark said that it occurs when the moon is between the sun and earth
II. Melvin said that it occurs when the earth is between the sun and moon
III. Justin said that it occurs when the sun is between the moon and the earth
IV.  Frank said that it occurs when the sun, moon and earth form 90 degree angles

a. Mark
b. Melvin
c. Justin
d. Frank


Answer: a. Mark



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Like this set of practice questions? Download all other LET Reviewers in PDF form here.

No comments:

Post a Comment